Τράπεζες, ο πραγματικός άξονας του κακού (2)

Ο φαύλος κύκλος δεν σταματάει εδώ. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των χρημάτων που αποταμιεύεται καταλήγει στα χρηματιστήρια. Γιατί λοιπόν η παγκόσμια οικονομία να μην είναι μια φούσκα όταν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο) των χρημάτων που στηρίζουν τα χρηματιστήρια και τον τραπεζικό τομέα προέρχεται από τις ¨παραγωγικές διαδικασίες¨ της εμπορίας των ναρκωτικών, των όπλων, της πορνείας και πάσης φύσεως παράνομων δραστηριοτήτων; Ή μήπως ο κάθε έμπορας έχει επενδυτικές ανησυχίες του τύπου ¨πρέπει να επενδύεις με μακροχρόνιο πλάνο και όχι κοντόφθαλμα και κερδοσκοπικά¨. Θα μου πείτε αυτοί που δημιούργησαν το κραχ του Ελληνικού χρηματιστηρίου πριν λίγα χρόνια είναι οι παγκόσμιοι μεγαλοκαρχαρίες και δεν νοιάζονται παρά μόνο για την τσέπη τους. Πώς να νοιαστεί και ο μέσος έμπορας λευκής σαρκός για την τύχη του Χ.Α.Α;
Και άλλο ένα ερώτημα. Γιατί το παγκόσμιο κραχ είναι κοντά; Πάρα πολύ απλό. Γιατί σε λίγο καιρό αδέρφια, τα δάνεια θα αρχίζουν να σκάνε. Ο φτωχός κοσμάκης σε όλο τον πλανήτη, δεν αντέχει να πληρώνει άλλο δάνεια και κάρτες (κάτι παρόμοιο συνέβη πρόσφατα στις Η.Π.Α και στη Μ. Βρετανία). Δεν έχει λεφτά. Γκέγκε; Όταν δε θα μπορεί να πληρώνει τις δόσεις των δανείων του, αφού οι τιμές των αγαθών έχουν πάρει την ανηφόρα, ποιος θα πληρώσει τα ανασφάλιστα δάνεια των τραπεζών; Οι αποταμιεύσεις σου φτωχέ μου υπάλληλε. Και εγώ πως θα πάρω τα λεφτά που αποταμιεύω με κόπο από την τράπεζα ρε μαύρε σκύλε; Με ρωτάει ο Γαβριάς. Δε θα τα πάρεις φίλε αποταμιευτή. Θα στα φάνε. Αλλά εμείς που χρωστάμε στις ¨καλές τραπεζούλες¨ θα τους φάμε πιο πολλά γιατί είμαστε περισσότεροι. Χα χα χα!
Τέλος απλά θα αναφερθώ στην άλλη μεγάλη απάτη, τα λεγόμενα δάνεια υψηλού ρίσκου, κυρίως στεγαστικά με πολύ υψηλά επιτόκια που δόθηκαν στους φτωχούς αμερικανούς. Η οικονομική επιστήμη του σήμερα επιτάσσει στις τράπεζες να δανείζουν με χαμηλά επιτόκια τους πλούσιους και με υψηλά τους φτωχούς. Ο ίδιος κανόνας ισχύει σε όλες τις τραπεζικές υπηρεσίες. Στις πιστωτικές κάρτες, στις αποταμιεύσεις, στα δάνεια οι πλούσιοι έχουν καλύτερα επιτόκια από τους φτωχούς. Με άλλα λόγια το σύστημα είναι αυτό που διευρύνει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών.
Η ουσία όμως είναι ότι κάθε επιστήμη, το ίδιο και η οικονομική, έχει ως σκοπό την πραγματική καλυτέρευση της ζωής όλων των ανθρώπων. Όταν αυτός ο κανόνας παραβιάζεται, όπως και συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία δεκαετίες τώρα, η επιστήμη μετατρέπεται σε όργανο εκμετάλλευσης των πολλών και φτωχών και της δημιουργίας της πανίσχυρης ελίτ των πλουσίων. Αλήθεια, ποιος διεστραμμένος εγκέφαλος σκέφτηκε και έστησε αυτό το πανίσχυρο λόμπι των τραπεζών; Αν τον είχα μπροστά μου, θα του δάγκωνα το μπούτι.


Σκύλος μαύρος